Miért nem készülnek mosógépek az utókornak

Admin

Emlékszik még arra a mosógépre amit a nyolcvanas években vásárolt? Úgy tűnt, hogy örökké működni fog.

Viszont a pár évvel ezelőtt vásárolt mosógépe 3-4 év alatt mintha húsz évet öregedett volna. Még az iparág is elismeri, az élettartamok csökkenését, az árak viszont nem mindig arányosak ezzel.

Vajon meddig kellene működni, egy új mosó- vagy mosogatógépnek?

Érdemes kicsit többet költeni a drágább modellekre?

A nagyi várja otthon az unokákat, kezdi összedolgozni a süteményhez a hozzávalókat. A robosztus mixergép, erőfeszítés nélkül keveri a hozzávalókat. Nem épp halk, de ugyanaz az elektromos mixer ami majd 30 éve keveri a hozzávalókat. A helyi vasboltban lehetett venni, közel egy havi fizetésért. A nagyi szerint élete legjobb vásárlása. „Remélem, hogy egy ideig még kitart, mert gondban lennék, ha újat kellene vásárolnom. Kicsit hangos ugyan, de még sohasem kellett szervizelni.”

Más aspektusokból is ismerős lehet a történet, de a manapság vásárolt háztartási gépek esetében nem sok esély van ilyen élettörténetekre.

A hatalmas kereslet az olcsó háztartási gépek iránt, szinte minden gyártót rákényszerített, hogy áldozzon a tartósság oltárán. A lemezek egyre vékonyabbak lettek, a masszív fém alkatrészeket, mindenhol felváltották a műanyagok. Elindult a verseny, és évről-évre egyre újabb funkciók jelentek meg az egyre szélesedő palettán. A gyártók bővítették a termékskálát, és egyre átláthatatlanabb lett a speciális tulajdonságok listája. Az egyre szélesedő választékkal, egyenes arányban elkezdett csökkenni a háztartási készülékek várható élettartama.

A folyamatot, úgy tűnik nem lehet megállítani. A vásárlók ma már az Interneten keresik a legjobb ajánlatokat, az áruházláncok pedig egyre durvább akciókkal igyekeznek tartani a versenyt. Az árverseny magával hozza az építési minőség, és az élettartam további csökkenését. A mosógépek közel 40%-a, a 100.000 Forint alatti árkategóriában van. Nyilvánvaló, hogy ezeknek az olcsóbb termékeknek az építési minősége, tartóssága elmarad az egy évtizeddel korábban épített készülékektől. A tíz év feletti várható élettartam, ma már hét év alá esett.

Nem ritka, hogy a nagyon olcsó készülékek csak néhány évig üzemelnek.

Hasonló cikkek

Mosógép szerelő

Mikor érdemes mosógépszerelőt hívni?

A mosógépek nélkülözhetetlenek otthonainkban, azonban amikor probléma adódik, sokan tanácstalanok vagyunk. Kérdés, hogy mikor próbálkozzunk saját magunk javítani, és mikor érdemes profi mosógép szerelő segítségét kérni? Milyen esetekben lehet szükségünk segítségre? Mikor érdemes mosógép szervizhez fordulni? Ha a mosógép még

Tovább olvasom »
Zöld szerviz szolgáltatás

Környezetbarát kiszállás

Elkötelezett vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért örömmel mutatjuk be új, környezetbarát kiszállási szolgáltatásunkat. Új szolgáltatás keretében ha igényli, szervizünk munkatársai elektromos rolleren vagy kerékpáron érkeznek az otthonába, csökkentve ezzel a városi forgalmat és csökkentve a környezeti lábnyomunkat. Az újítás nemcsak

Tovább olvasom »
Mosógép kapacitás

Mosógép kapacitás

Hogyan válasszunk? Az otthoni mosás a mindennapjaink része, de mi van akkor, ha egy mosáshoz túl sok ruhát pakoltunk a mosógépbe? A túlzsúfolt mosógépekkel végzett mosás nem csak a mosógép hatékonyságát csökkenti, hanem a ruháknak sem tesz jót, hiszen a

Tovább olvasom »