Hibabejelentés: (30)485-6110

Energomat mosógép

Emlékszik még arra a mosógépre amit a nyolcvanas években vásárolt? Úgy tűnt, hogy örökké működni fog.

Viszont a pár évvel ezelőtt vásárolt mosógépe 3-4 év alatt mintha húsz évet öregedett volna. Még az iparág is elismeri, az élettartamok csökkenését, az árak viszont nem mindig arányosak ezzel.

Vajon meddig kellene működni, egy új mosó- vagy mosogatógépnek? Érdemes kicsit többet költeni a drágább modellekre?

—-

A nagyi várja otthon az unokákat, kezdi összedolgozni a süteményhez a hozzávalókat. A robosztus mixergép, erőfeszítés nélkül keveri a hozzávalókat. Nem épp halk, de ugyanaz az elektromos mixer ami majd 30 éve keveri a hozzávalókat. A helyi vasboltban lehetett venni, közel egy havi fizetésért. A nagyi szerint élete legjobb vásárlása. “Remélem, hogy egy ideig még kitart, mert gondban lennék, ha újat kellene vásárolnom. Kicsit hangos ugyan, de még sohasem kellett szervizelni.”

—-

Más aspektusokból is ismerős lehet a történet, de a manapság vásárolt háztartási gépek esetében nem sok esély van ilyen élettörténetekre.

A hatalmas kereslet az olcsó háztartási gépek iránt, szinte minden gyártót rákényszerített, hogy áldozzon a tartósság oltárán. A lemezek egyre vékonyabbak lettek, a masszív fém alkatrészeket, mindenhol felváltották a műanyagok. Elindult a verseny, és évről-évre egyre újabb funkciók jelentek meg az egyre szélesedő palettán. A gyártók bővítették a termékskálát, és egyre átláthatatlanabb lett a speciális tulajdonságok listája. Az egyre szélesedő választékkal, egyenes arányban elkezdett csökkenni a háztartási készülékek várható élettartama.

A folyamatot, úgy tűnik nem lehet megállítani. A vásárlók ma már az Interneten keresik a legjobb ajánlatokat, az áruházláncok pedig egyre durvább akciókkal igyekeznek tartani a versenyt. Az árverseny magával hozza az építési minőség, és az élettartam további csökkenését. A mosógépek közel 40%-a, a 100.000 Forint alatti árkategóriában van. Nyilvánvaló, hogy ezeknek az olcsóbb termékeknek az építési minősége, tartóssága elmarad az egy évtizeddel korábban épített készülékektől. A tíz év feletti várható élettartam, ma már hét év alá esett.

Nem ritka, hogy a nagyon olcsó készülékek csak néhány évig üzemelnek.