Milyen programok kellenek a mosógépbe?

Admin

A gépi mosás nem egy bonyolult folyamat

A ruhát egy rozsdamentes acélhengerben mozgatjuk, a benne lévő vizet egy fűtőszállal melegítjük. Az energiatakarékosabb készülékek velejárója, hogy egyre kevesebb vízzel dolgoznak, illetve a mosás intenzitása is gyengébb. Emiatt nagyobb jelentőséget kapnak a különböző mosóprogramok.

A mosógépek egyre szélesebb program választékot kínálnak, de vajon mi az amire tényleg szükségem van?

Hogy válasszam ki a számomra megfelelő mosógépet

A mai mosógépek, már a keskenyebb kivitelűek is egyre nagyobb ruha kapacitással rendelkeznek. Mivel nem minden esetben mosunk teljes ruhatöltetet, célszerű tájékozódni, hogy a mosógép milyen könnyített ruhatölteteteket támogat. Erről általában a használati útmutatóban szereplő programtáblázat ad részletes információt. Használatukkal elkerülhetjük az egyenetlen súlyelosztásból adódó centrifugálási problémákat. Sok modell rendelkezik automatikus ruhatöltet mérés funkcióval, ahol indítás után a mosógép detektálja a ruhatöltet súlyát és ennek megfelelően adagolja a vízmennyiséget és szabályozza a mosóprogram lefutását.

Koszosak a ruháink?

A felhasználók nagyobb része sok, a klasszikus értelemben vett kevéssé szennyezett ruhákat mos. Ezeknek sok esetben elegendő egyfajta felfrissítés. Erre jó egy hatékony rövid program, általában 30 perces időtartammal. Itt szóbajöhetnek még a gőz funkcióval rendelkező mosógépek, gőzmosógépek. Ez a funkció elsősorban a szagtalanítás, fertőtlenítés, és felfrissítési lehetőségek miatt lett létrehozva.

Ezekre szükség lehet

Sok modell sportruházat tisztításához is kínál programot, ez a megfelelő mosószerrel (pl. technikai ruházatok esetén) hatékony megoldást jelenthet, kisebb ruhatöltet hatékony mosásához.

Fontos lehet még egy jó fertőtlenítő program, a törölközők, konyharuhák mosásához, bár itt elsősorban a hőfok teszi meg a kívánt hatást 60 fok+, vagy külön adagolható fertőtlenítő szerek, amelyeket általában ilyen esetekben az öblítőszer helyett kell adagolni.

Kímélő programok (pl.: gyapjú vagy kézi), itt általában gyengédebb a ruhanemű mozgatása, illetve nagyobb a vízmennyiség.

Az újabb készülékek sok esetben külön programot biztosítanak a mosógép üresjáratban történő tisztításához. Enélkül is tökéletesen megoldható a belső tisztítás, egy normál mosóprogram nagy hőfokú használatával 60+ , 90+.

Ha idő szűkében vagyunk

Van még egy hasznos funkció, amellyel a mosóprogramok standard lefutási idejét lehet felgyorsítani. Például egy 60 perces programot le lehet rövidíteni 45 percre, ha idő szűkében vagyunk. Ez járhat hatékonyság vesztéssel, de okosabb mosógépek ilyenkor változtatnak a programon és akár nagyobb energia ráfordítás árán, de kompenzálják az elvesztett perceket.

Hasznos kiegészítő lehetőségek, melyeket általában az alapprogram mellé lehet választani: Ilyen a plusz öblítés funkció, ami alaposabb öblítést vagy a szennyezettebb ruhák, amely alaposabb mosást valósít meg.

Reméljük a fentiek segítenek új mosógépe kiválasztásában, és örömteli használatában.

Hasonló cikkek

Mosógép szerelő

Mikor érdemes mosógépszerelőt hívni?

A mosógépek nélkülözhetetlenek otthonainkban, azonban amikor probléma adódik, sokan tanácstalanok vagyunk. Kérdés, hogy mikor próbálkozzunk saját magunk javítani, és mikor érdemes profi mosógép szerelő segítségét kérni? Milyen esetekben lehet szükségünk segítségre? Mikor érdemes mosógép szervizhez fordulni? Ha a mosógép még

Tovább olvasom »
Zöld szerviz szolgáltatás

Környezetbarát kiszállás

Elkötelezett vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért örömmel mutatjuk be új, környezetbarát kiszállási szolgáltatásunkat. Új szolgáltatás keretében ha igényli, szervizünk munkatársai elektromos rolleren vagy kerékpáron érkeznek az otthonába, csökkentve ezzel a városi forgalmat és csökkentve a környezeti lábnyomunkat. Az újítás nemcsak

Tovább olvasom »
Mosógép kapacitás

Mosógép kapacitás

Hogyan válasszunk? Az otthoni mosás a mindennapjaink része, de mi van akkor, ha egy mosáshoz túl sok ruhát pakoltunk a mosógépbe? A túlzsúfolt mosógépekkel végzett mosás nem csak a mosógép hatékonyságát csökkenti, hanem a ruháknak sem tesz jót, hiszen a

Tovább olvasom »