Veszélyes lehet alacsony hőfokon mosni?

Admin

A foltok eltűnnek, a ruha tisztának tűnik, jó illata van. De valóban az lett?

A mosószergyártók egyre alacsonyabb hőfokokat ajánlanak, csökkentendő az energiafogyasztást. Ezzel egyik oldalról kíméljük a környezetet és spórolunk, de másrészről talán kockáztatjuk az egészségünket.

Több kutatás is megerősítette, hogy az alacsony hőfokú mosás (40 Celsius vagy alatta) nem elég erős, hogy elpusztítsa a veszélyes baktériumokat. Attól, hogy mosás után a ruha szemre tisztának tűnik, még tele lehet betegséget okozó baktériumokkal. Egy átlagos töltet a mosógépben, akár 100 millió E.coli-t is tartalmazhat. A Staphylococcus aureus kapcsolatba hozható bőr, illetve húgyúti fertőzésekkel is.

Míg a legtöbb egészséges embernél ezek nem feltétlenül okoznak problémát, de idősebb, illetve legyengült immunrendszerű embereknél komolyabb betegségek kiváltói is lehetnek.

Allergia szakértők vizsgálták, hogy a 30-40 fokos mosások mindössze a házipor atkák 6 százalékát pusztítják el, ellenben 60 fokon mind elpusztul.

Folyékony vagy por alapú mosószert használjunk? A folyékony mosószerek általában kevesebb fehérítőt tartalmaznak. A mosópor már több mint száz évet bizonyított. Egyes vélemények szerint, ha a folyékony mosószer lényegesen jobb lenne, a mosóport már ég kiszorította volna a piacról. A fehérítő komponensek hatékonyan pusztítják a baktériumokat, mivel a folyékony mosószerek néha egyáltalán nem tartalmaznak belőlük, ezért a használatuk mellett gyakoribbak lehetnek a bakteriális, illetve fekete-penészes lerakódások a mosógépben.

Ahol megengedett, a gyerekholmikat, fehérneműket, törölközőket mossuk inkább 60 fokon, illetve rendszeresen (havonta-kéthavonta) alkalmazzunk magas hőfokú tisztító mosást a mosógépen. Ruhatöltet nélkül, töltsünk legalább 6-8 dl. ecetet közvetlenül a mosógépbe és indítsunk el egy 95 fokos mosást. Ez különösen fontos, ha gyakran mosunk alacsony hőfokon, illetve folyékony, valamint kifejezetten színes ruhákhoz fejlesztett mosószereket használunk. A gyermekholmikat lehetőleg külön mossuk a fürdőszobai, illetve konyhai textíliáktól.

Hasonló cikkek

Mosógép szerelő

Így keress jó szakembert

Online marketing szakemberből, életvezetési tanácsadóból, személyi edzőből egyre nagyobb a választék, de mi a helyzet ha elromlott a mosógépünk? Mosógépszerelőt is könnyen találunk?A szolgáltató szektorban nagy a szakemberhiány. Ezen a területen, nem egyszerű megtalálni a megfelelő szakembert vagy vállalkozást, legyen

Tovább olvasom »

Miért kell az adattábla?

A bennünket körülvevő gépek közül, vannak melyeknek természetesnek vesszük a működését. Ilyen pl. a hűtő, kávéfőző, vagy a mosógép. Gyakran csak akkor vesszük észre mennyire hasznosak, ha valamelyik elromlik. Mit tegyünk, ha meghibásodik? Szerencsés esetben, nem kell mosógépszerelőt hívni, magunk

Tovább olvasom »

Milyen programok kellenek a mosógépbe?

A gépi mosás nem egy bonyolult folyamat A ruhát egy rozsdamentes acélhengerben mozgatjuk, a benne lévő vizet egy fűtőszállal melegítjük. Az energiatakarékosabb készülékek velejárója, hogy egyre kevesebb vízzel dolgoznak, illetve a mosás intenzitása is gyengébb. Emiatt nagyobb jelentőséget kapnak a

Tovább olvasom »