Veszélyes lehet alacsony hőfokon mosni?

Admin

A foltok eltűnnek, a ruha tisztának tűnik, jó illata van. De valóban az lett?

A mosószergyártók egyre alacsonyabb hőfokokat ajánlanak, csökkentendő az energiafogyasztást. Ezzel egyik oldalról kíméljük a környezetet és spórolunk, de másrészről talán kockáztatjuk az egészségünket.

Több kutatás is megerősítette, hogy az alacsony hőfokú mosás (40 Celsius vagy alatta) nem elég erős, hogy elpusztítsa a veszélyes baktériumokat. Attól, hogy mosás után a ruha szemre tisztának tűnik, még tele lehet betegséget okozó baktériumokkal. Egy átlagos töltet a mosógépben, akár 100 millió E.coli-t is tartalmazhat. A Staphylococcus aureus kapcsolatba hozható bőr, illetve húgyúti fertőzésekkel is.

Míg a legtöbb egészséges embernél ezek nem feltétlenül okoznak problémát, de idősebb, illetve legyengült immunrendszerű embereknél komolyabb betegségek kiváltói is lehetnek.

Allergia szakértők vizsgálták, hogy a 30-40 fokos mosások mindössze a házipor atkák 6 százalékát pusztítják el, ellenben 60 fokon mind elpusztul.

Folyékony vagy por alapú mosószert használjunk? A folyékony mosószerek általában kevesebb fehérítőt tartalmaznak. A mosópor már több mint száz évet bizonyított. Egyes vélemények szerint, ha a folyékony mosószer lényegesen jobb lenne, a mosóport már ég kiszorította volna a piacról. A fehérítő komponensek hatékonyan pusztítják a baktériumokat, mivel a folyékony mosószerek néha egyáltalán nem tartalmaznak belőlük, ezért a használatuk mellett gyakoribbak lehetnek a bakteriális, illetve fekete-penészes lerakódások a mosógépben.

Ahol megengedett, a gyerekholmikat, fehérneműket, törölközőket mossuk inkább 60 fokon, illetve rendszeresen (havonta-kéthavonta) alkalmazzunk magas hőfokú tisztító mosást a mosógépen. Ruhatöltet nélkül, töltsünk legalább 6-8 dl. ecetet közvetlenül a mosógépbe és indítsunk el egy 95 fokos mosást. Ez különösen fontos, ha gyakran mosunk alacsony hőfokon, illetve folyékony, valamint kifejezetten színes ruhákhoz fejlesztett mosószereket használunk. A gyermekholmikat lehetőleg külön mossuk a fürdőszobai, illetve konyhai textíliáktól.

Hasonló cikkek

Mosógép szerelő

Mikor érdemes mosógépszerelőt hívni?

A mosógépek nélkülözhetetlenek otthonainkban, azonban amikor probléma adódik, sokan tanácstalanok vagyunk. Kérdés, hogy mikor próbálkozzunk saját magunk javítani, és mikor érdemes profi mosógép szerelő segítségét kérni? Milyen esetekben lehet szükségünk segítségre? Mikor érdemes mosógép szervizhez fordulni? Ha a mosógép még

Tovább olvasom »
Zöld szerviz szolgáltatás

Környezetbarát kiszállás

Elkötelezett vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért örömmel mutatjuk be új, környezetbarát kiszállási szolgáltatásunkat. Új szolgáltatás keretében ha igényli, szervizünk munkatársai elektromos rolleren vagy kerékpáron érkeznek az otthonába, csökkentve ezzel a városi forgalmat és csökkentve a környezeti lábnyomunkat. Az újítás nemcsak

Tovább olvasom »
Mosógép kapacitás

Mosógép kapacitás

Hogyan válasszunk? Az otthoni mosás a mindennapjaink része, de mi van akkor, ha egy mosáshoz túl sok ruhát pakoltunk a mosógépbe? A túlzsúfolt mosógépekkel végzett mosás nem csak a mosógép hatékonyságát csökkenti, hanem a ruháknak sem tesz jót, hiszen a

Tovább olvasom »