Milyen mosógépet vegyek?

Admin

Milyen mosógépet

Új mosógépet, de melyiket?

Elől- vagy felültöltős? Szárítás funkcióval, vagy anélkül? Sok gyártó, energiaosztályok, nehezen követhető típusjelzések, extra funkciók sokasága. Nehezen összehasonlítható adatlapok, energiaosztályok, kapacitás. Számtalan tényező, amelyekkel új mosógép vásárlásakor szembe kell néznünk. Mit ajánl a mosógép szerviz, mit ajánlanak az üzletek? Egyáltalán mire van igazán szükségünk, amikor mosógépet választunk? Tényleg csak öt-hat év egy ma vásárolt készülék élettartama, ahogy gyakran hallani a mosógép szerelőktől? Érdemes kiterjesztett garanciát vásárolnom?

Számtalan kérdés felmerül, amikor mosógépet készülünk vásárolni. Illetve hatalmas a választék, webshopok, áruházak, megannyi akciós kínálat. Nézzük meg együtt a főbb szempontokat.

Elől, vagy felültöltős készülékre van szükségem? Korábban már taglaltuk ezt a témát.

A méret számít?

Milyen kapacitású készülékre van szükségem?

6-9 kg-al, általában le lehet fedni a legtöbb háztartás igényeit. A mai keskeny mélységű elöltöltős készülékek is tudják a 6.5 kg ruhakapacitást. Ha 10 kg vagy nagyobb kapacitása van szükségünk, célszerű valamilyen fél-ipari megoldásban gondolkodnunk.

Mosógép és szárítógép egyben?

Mosó- és szárítógépet, csak végső megoldásnak javasolt választani. Általánosságban elmondható, hogy különálló formában egy szárítógép akár több mosógépet is kiszolgálhat. Az egybeszerelt változatok hatékonysága gyengébb, szárítási funkció használatakor csak korlátozott mennyiségű töltettel lehet dolgozni. Ha tehetjük, ne vásároljunk kombinált készüléket.

De mi ez a sok funkció?

A mosás alapvetően nem egy bonyolult folyamat. Kellő ideig kell a ruhákat mosószeres vízben lötykölni, így egy idő után tiszták lesznek. ????

Persze vannak labortesztek, ha pl. egyet jobbra, kettőt balra, akkor ennyivel jobb lesz a hatásfok. Persze a modern marketing komolyan dolgozik a háttérben. A mai gépekben sok speciális funkciót találunk, de melyekre lehet valójában szükségünk?

Sokan akár egy használat után mossák a ruháikat, holott azok a szó hagyományos értelmében nem piszkosak. Jellemzően inkább az illatuk lehet viseltes. Emiatt nem árt egy gyors program, amivel felfrissíthetjük ruháinkat. Aztán kell egy-két olyan program, amely kisebb ruhatöltetekre van optimalizálva. Nem kell hozzá teletöltenünk a mosógépet, hanem 1-2 kg ruhát is kényelmesen és energiatakarékosan moshatunk. Egy jó fertőtlenítő program, törölközőknek, konyharuháknak. Az is jó, ha a készülék a ruhatöltet súlya alapján automatikusan választ időtartamot és vízmennyiséget.

Centrifuga fordulatszám

Az 1.000-es fordulatszám már a minimumnak tekinthető, de az 1.600-as percenkénti fordulatot tudó készülékek sem ritkák manapság. De valóban szükség van rá? Néhány speciális esetet kivéve, teljesen elég az 1.000 esetleg az 1.200 as fordulatszám. Már ez utóbbinál is jelentősen gyűrődnek a ruhák, és a száradási időben nincs jelentős különbség.

Kis lakásban, beltéri szárítási lehetőségnél lehetnek indokoltak a magasabb fordulatszámok. Figyelembe véve az anyagminőség romlását, a magasabb fordulatszám használatában benne van a rövidebb élettartam kockázata.

Tisztítási lehetőségek?

Igaz nagyon ritka, de még léteznek olyan mosógépek, ahol nincs a felhasználó számára elérhető tisztítási lehetőség. Vásárláskor győződjünk meg róla, hogy van a mosógépen a felhasználó által elérhető tisztítónyílás.

Apró, de fontos opció

Ami elromolhat, az el is romlik. Persze mindenre nem lehet felkészülni, de van néhány apróság, ami megkönnyítheti az életünket. Ezek közé tartozik a mosógép ajtó vésznyitó funkciója. Ha esetleg műszaki hiba miatt nem nyílik a mosógép ajtaja és nincs azonnali segítség, akkor sem kell a ruháknak beleposhadni a mosógépbe. Egy külön aktiválható mechanikus kapcsolóval akkor is ki tudjuk nyitni a készülék ajtaját, ha esetleg meghibásodik és zárt állapotban marad az ajtaja.

Milyen márkát válasszak?

Na jó, de melyik a melyik gyártót válasszam, ha megbízható készüléket szeretnék?

Erre a kérdésre nehéz megnyugtató választ adni.Összeségében kijelenthetjük, hogy a manapság gyártott mosógépek élettartama sokszor jelentősen rövidebb, mint a 15-20 évvel ezelőtt gyártott társaiké. Az ide vezető utat kielemzése meghaladná eme írás kereteit de tény, hogy egy ma vásárolt mosógép ha 5-6 évet probléma mentesen üzemel, akkor az egy szerencsés vásárlásnak tekinthető. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen tönkremegy, de várhatóan lesz olyan problémája amiért mosógép szerelőt kell hívni. A mai készülékek sokkal modulárisabb felépítésűek, egyre több fém alkatrész helyét átvették a műanyagok. A gyártók modellpalettája sokkal szélesebb, mint tíz évvel ezelőtt. Sajnos ismertebb gyártónál is előfordulhat, hogy belefutunk egy problémásabb modellbe.

Felhasználói szokásainak figyelembevételével, segítünk a mosógép vagy mosogatógép választásban, kérje munkatársunk segítségét.

Gőzfunkció kell nekem?

Nagy várakozással robbant be, de nem lett belőle forradalom. Olvassa el korábbi cikkünket a témában.

Egyes tesztek szerint a funkció használatával nem javul a folteltávolító hatás, nem kapunk tisztább ruhákat. Sőt a korábbi állításokkal ellentétben, egyes esetekbe lényegesen magasabb energiafogyasztást mutattak ki a gőzmosógépeknél, miközben nagyobb hatékonyságot nem sikerült bizonyítani. Bővebben angol nyelven itt olvashat a témáról.

Hasonló cikkek

Mosógép szerelő

Mikor érdemes mosógépszerelőt hívni?

A mosógépek nélkülözhetetlenek otthonainkban, azonban amikor probléma adódik, sokan tanácstalanok vagyunk. Kérdés, hogy mikor próbálkozzunk saját magunk javítani, és mikor érdemes profi mosógép szerelő segítségét kérni? Milyen esetekben lehet szükségünk segítségre? Mikor érdemes mosógép szervizhez fordulni? Ha a mosógép még

Tovább olvasom »
Zöld szerviz szolgáltatás

Környezetbarát kiszállás

Elkötelezett vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért örömmel mutatjuk be új, környezetbarát kiszállási szolgáltatásunkat. Új szolgáltatás keretében ha igényli, szervizünk munkatársai elektromos rolleren vagy kerékpáron érkeznek az otthonába, csökkentve ezzel a városi forgalmat és csökkentve a környezeti lábnyomunkat. Az újítás nemcsak

Tovább olvasom »
Mosógép kapacitás

Mosógép kapacitás

Hogyan válasszunk? Az otthoni mosás a mindennapjaink része, de mi van akkor, ha egy mosáshoz túl sok ruhát pakoltunk a mosógépbe? A túlzsúfolt mosógépekkel végzett mosás nem csak a mosógép hatékonyságát csökkenti, hanem a ruháknak sem tesz jót, hiszen a

Tovább olvasom »