Mosógép dugulás

Admin

Mosógép dugulás

Háztartási gépek. Velünk élnek a mindennapokban, legtöbbször fel sem tűnik, mennyire meg tudják könnyíteni az életünket. Sajnos előbb utóbb minden gép életében eljön az a pillanat, amikor meghibásodik. Talán mind közül a mosógépnek a legfájdalmasabb a hiánya. Néha egyszerűbb hibák, (pl. Mosógép dugulás) az ügyfél által is elháríthatóak, nem feltétlenül kell rögtön szakember segítségét igénybevenni.

A mosógéphibák közül is az egyik legkellemetlenebb, amikor a készülék a mosási fázis közben áll meg, tele vízzel és esetleg még az ajtót sem tudjuk kinyitni. Mit tehetünk ilyenkor? Első lépésként mindenképp áramtalanítsuk a készüléket!

Mosógépben lévő víz leengedése

Ha a mosógépben áll a víz, első lépésként meg lehet próbálni eltávolítani a bennmaradt mosóvizet. Általában minden mosógép rendelkezik önálló “szivattyúzás” vagy “centrifugálás” programmal. Válasszuk ki az említett programok egyikét, indítás után a készülék elkezdi leszivattyúzni a bennragadt mosóvizet. Ha a folyamat alatt rendellenes hangot tapasztal, kapcsolja ki a készüléket! Ilyenkor mindenképp érdemesebb szakértő segítséget igénybevenni. A mosóvíz leszivattyúzása után általában az ajtó is nyithatóvá válik.

Amennyiben nem sikerül a szivattyúprogrammal eltávolítania mosóvizet, általában két további lehetőségünk marad. Amennyiben a mosógép szennyvízcsöve a készülék alján van kivezetve a vázból, akkor a kifolyócsövet a szennyvízcsatlakozásról leválasztva, a csövet a talajszintre leengedve egy edénybe vagy lavórba le tudjuk engedni a maradék mosóvizet.

Mosógép dugulás

Ha így sem sikerül leengedni a vizet, feltehetően mosógép dugulás van a háttérben. Ha a kivezető cső a szennyvíz rendszerbe van bekötve, ellenőrizze a kivezető szifont, ott is előfordulhat dugulás. Utolsó megoldásként meg lehet próbálkozni a külső szűrőbetét eltávolításával. (A legtöbb készülék külső szűrővel rendelkezik, de azért vannak kivételek.) A külső szűrők általában a készülékek elülső-alsó részén találhatóak és egy kis ajtó nyitásával illetve burkolati elem eltávolításával válnak láthatóvá. A készülék használati útmutatója általában pontos leírást ad a szűrőbetét tisztításáról.

FONTOS!: Amennyiben víz van a készülékben, a szűrőbetét eltávolításakor fel kell készülni, a kifolyó víz felfogására. Egyes készülékeken a szűrőbetét mellett található egy kis vékony gumicső. Ez a csövecske pont az ilyen esetekre lett kitalálva. A végében lévő kis dugót eltávolítva igaz lassan, de kultúrátlan el lehet távolítani a mosógépben maradt vizet. Amennyiben itt nem jön víz, vagy az Ön készülékén nincs ilyen lehetőség, jön a szűrőbetét eltávolítása. Először csak lazítsuk meg a szűrőbetétet annyira, hogy elkezdjen kifelé folyni a mosóvíz. A kifolyó vizet egy laposabb tállal, vagy egy törölközővel tudja felfogni. A szűrőbetét gyors eltávolításakor számolni kell a mosógépben lévő vízmennyiség gyors kiürülésével. Amennyiben a szűrőházban találunk olyan anyagot ami okozhatott dugulást, pl. textildarab, színfogó kendő, pénzérme, akkor az eltávolítása után megpróbálkozhatunk egy ismételt mosóprogram elindításával. Amennyiben a víz továbbra sem folyik le javasoljuk, hogy hívjon szakembert.

Amennyiben sikerült a vizet eltávolítani, de a mosógép továbbra sem nyitható, a következő megoldással próbálkozhatunk. Egyes mosógépek rendelkeznek úgynevezett vésznyitási funkcióval. Ezek használatát általában a kezelési útmutató részletezi. Jellemzően a szűrőbetét mellett található egy kis (általában színes) fogantyú, melynek meghúzásával az ajtó kinyílik, vagy nyithatóvá válik.

Ha a fentiek alkalmazásával nem sikerült elhárítania a problémát, érdemes mosógépszerelő segítségét igénybe venni.

Hasonló cikkek

Zöld szerviz szolgáltatás

Környezetbarát kiszállás

Elkötelezett vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért örömmel mutatjuk be új, környezetbarát kiszállási szolgáltatásunkat. Új szolgáltatás keretében ha igényli, szervizünk munkatársai elektromos rolleren vagy kerékpáron érkeznek az otthonába, csökkentve ezzel a városi forgalmat és csökkentve a környezeti lábnyomunkat. Az újítás nemcsak

Tovább olvasom »
Mosógép kapacitás

Mosógép kapacitás

Hogyan válasszunk? Az otthoni mosás a mindennapjaink része, de mi van akkor, ha egy mosáshoz túl sok ruhát pakoltunk a mosógépbe? A túlzsúfolt mosógépekkel végzett mosás nem csak a mosógép hatékonyságát csökkenti, hanem a ruháknak sem tesz jót, hiszen a

Tovább olvasom »
Mosógép szerelő

Így keress jó szakembert

Online marketing szakemberből, életvezetési tanácsadóból, személyi edzőből egyre nagyobb a választék, de mi a helyzet ha elromlott a mosógépünk? Mosógépszerelőt is könnyen találunk?A szolgáltató szektorban nagy a szakemberhiány. Ezen a területen, nem egyszerű megtalálni a megfelelő szakembert vagy vállalkozást, legyen

Tovább olvasom »